Харчові отруєння

Харчові токсикоінфекції

Харчові токсикоінфекції — гостре короткочасне захворювання, що виникає при вживанні в їжу продуктів, засіяних бактеріальною флорою. Проходить у вигляді гострого гастроентериту, гастриту.

Треба знати!

  • Продукти, що не мають зовнішніх ознак зіпсованості, можуть містити хвороботворні мікроби та викликати харчові токсикоінфекції.
  • Збудники харчових отруєнь найчастіше зустрічаються в їжі тваринного походження: м’ясі, рибі, молоці, консервах.
  • Інкубаційний період: від ЗО хвилин до 12 годин.

Симптоми хвороби

  • Раптово хворого починає морозити, підвищується температура тіла.
  • Починається блювання із сильним болем у зоні шлунку.
  • Випорожнення кишечнику рідкі та водянисті від 1 до 10—15 разів на добу.

Профілактика

  • Ветеринарно-санітарні заходи.
  • Санітарно-гігієнічні заходи.
    Треба обовязково звернутися до лікаря!

Треба обовязково звернутися до лікаря!

Як вберегтися від харчового отруєння під час свят!

Фахівці відзначають, що основна причина харчового отруєння або гострої кишкової інфекції – порушення правил особистої гігієни, технології приготування страв, температурних режимів або умов їх транспортування і зберігання.

Щоб не зіпсувати собі свято, дотримуйтесь наступних правил:

– перед тим, як купити що-небудь в магазині для святкового столу, зверніть увагу на дотримання умов зберігання продуктів і перевірте термін придатності;
– не купуйте їжу в невстановлених місцях торгівлі або «з рук»;
– не зберігайте швидкопсувні продукти і готові салати при кімнатній температурі більше 2-х годин;
– тістечка, торти з кремом зберігайте тільки в холодильнику;
– не змішуйте свежеприготовленную їжу з залишками від попереднього дня;
– вчорашню їжу перед вживанням обов’язково прокип’ятіть або прожарьте;
– розморожені заморожені продукти починайте готувати відразу;
– готувати і заправляти салати потрібно відразу перед вживанням;
– стіл, обробні дошки, ножі, м’ясорубки після роботи з сирим м’ясом і рибою ретельно промийте і обшпарте окропом;
– не забувайте мити руки не тільки перед приготуванням їжі, а й перед обробкою готових страв після роботи з сирими продуктами;
– алкоголь купуйте тільки в перевірених магазинах;
– звертайте увагу на якість упаковки і наявність спеціальної або акцизної марки: як правило, легальні виробники розливають продукцію в тару, яка має особливі відмітні ознаки, а етикетка та контретикетка наклеєні рівно без перекосів.

 
Як тільки ви помітили у себе чи дитини появу перших ознак отруєння, відразу звертайтесь за медичною допомогою.

Запобігання кишково-шлункових захворювань та кишкових отруєнь.

 10 правил для профілактики гострих кишкових інфекцій

        

  1. Вибір безпечних харчових продуктів.

         Багато продуктів, такі як фрукти і овочі, споживають у сирому вигляді, у той час як інші – ризиковано їсти без попередньої обробки. Під час покупки продуктів майте на увазі, що мета їх подальшої обробки – зробити їжу безпечної і продовжити термін її зберігання. Певні продукти, які споживаються сирими, вимагають ретельного миття, наприклад, салат та зелень. Не купуйте харчі, якщо сумніваєтеся їх правильному зберіганні перед продажем.

2. Ретельно готуйте їжу.

          Багато сирих продуктів, головним чином птиця, м’ясо і сире молоко, часто засіяні патогенними мікроорганізмами. У процесі варіння (смаження) бактерії знищуються, але пам’ятайте, що температура у всіх частинах харчового продукту повинна досягти 70 ° С. Якщо м’ясо курчати все ще сире біля кістки, то помістіть його знову в духовку до досягнення повної готовності. Заморожене м’ясо, риба і птиця повинні ретельно відтанути перед кулінарною обробкою.

3. Їжте приготовлену їжу без зволікання.

Коли приготовлена ​​їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають розмножуватися. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більше ризик отримати харчове отруєння. Щоб себе убезпечити, їжте їжу відразу після приготування.

4. Ретельно зберігати харчові продукти.

Якщо ви приготували їжу про запас або бажаєте після вживання зберегти решту її частину, майте на увазі, що вона повинна зберігатися або гарячою (близько або вище 60 ° С) або холодною (нижче 10 ° С). Це виключно важливе правило, особливо якщо маєте намір зберігати їжу більше 4-5 годин. Їжу для дітей краще взагалі не піддавати зберіганню. Загальна помилка, що призводить до незліченних випадків харчових отруєнь – зберігання в холодильнику великої кількості теплої їжі. Ця їжа в перевантаженому холодильнику не може швидко повністю охолонути. Коли в середині харчового продукту занадто довго зберігається тепло (температура понад 10 ° С), мікроби виживають і швидко розмножуються до небезпечного для здоров’я людини рівня.

5. Ретельно підігріти приготовлену заздалегідь їжу.

         Це найкраща міра захисту від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі в процесі зберігання (правильне зберігання пригнічує ріст мікробів, але не знищує їх). Ще раз, перед їжею, ретельно прогрівати їжу, (температура в її товщі повинна бути не менше 70 ° С).

6. Уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.

         Правильно приготовлена ​​їжа може бути забруднена шляхом контакту з сирими продуктами. Наприклад, не можна використовувати одну і ту ж обробну дошку і ніж для приготування сирої та вареної (смаженої) птиці. Подібна практика може призвести до потенційного ризику пере зараження продуктів і зростанню в них мікроорганізмів з подальшим отруєнням людини.

7. Часто мийте руки.

         Ретельно мийте руки перед приготуванням їжі і після кожної перерви в процесі готування – особливо, якщо ви переповили дитину або були в туалеті. Після оброблення сирих продуктів, таких як риба, м’ясо або птиця, знову вимийте руки, перш ніж приступити до обробки інших продуктів. А якщо у Вас є інфікована подряпина (ранка) на руці, то обов’язково перев’яжіть її або накладіть пластир перш, ніж приступити до приготування їжі. Також пам’ятайте, що домашні тварини – собаки, птахи і особливо черепахи – часто носії небезпечних мікроорганізмів, які можуть потрапити в їжу через ваші руки.

         Навчіть своїх дітей постійно мити руки, ягоди та фрукти, якщо вони їдять їх без вашої присутності.

8. Тримайте кухню в ідеальній чистоті.

         Так як їжа легко забруднюється, будь-яка поверхня, використовувана для її приготування, повинна бути абсолютно чистою. Розглядайте кожен харчовий обрізок, крихти або брудні плями як потенційний резервуар для мікробів. Рушники для протирання посуду повинні змінюватися щодня. Ганчірки для миття підлоги також вимагають частого прання або заміни.

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.

Тварини часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають харчові отруєння. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах).

10. Використовуйте чисту воду.

         Чиста вода виключно важлива як для пиття, так і для приготування їжі. Якщо у вас є сумніви щодо якості води, то прокип’ятіть її перед питтям, додаванням до харчових продуктів або перед використанням. Ніколи не пийте воду з невідомих водойм і джерел.

  Не дозволяйте вживати дітям немиті овочі і фрукти, зелень.

—   Ягоди, зелень, фрукти мити проточною водою.

—      Слідкуйте за тим, щоб діти ретельно мили руки  з милом після повернення з вулиці, перед їжею.

—      Привчайте дітей дотримуватися правил особистої гігієни.

—      Дітям для пиття давайте кип’ячену воду.

—      Використовуйте в дитячому харчування тільки доброякісні, свіжі продукти.

Купуючи продукти в магазині звертайте увагу на термін реалізації.

Проводьте боротьбу з комахами, гризунами, які переносять інфекції…