Фахівці відзначають, що основна причина харчового отруєння або гострої кишкової інфекції – порушення правил особистої гігієни, технології приготування страв, температурних режимів або умов їх транспортування і зберігання.

Щоб не зіпсувати собі свято, дотримуйтесь наступних правил:

– перед тим, як купити що-небудь в магазині для святкового столу, зверніть увагу на дотримання умов зберігання продуктів і перевірте термін придатності;
– не купуйте їжу в невстановлених місцях торгівлі або «з рук»;
– не зберігайте швидкопсувні продукти і готові салати при кімнатній температурі більше 2-х годин;
– тістечка, торти з кремом зберігайте тільки в холодильнику;
– не змішуйте свежеприготовленную їжу з залишками від попереднього дня;
– вчорашню їжу перед вживанням обов’язково прокип’ятіть або прожарьте;
– розморожені заморожені продукти починайте готувати відразу;
– готувати і заправляти салати потрібно відразу перед вживанням;
– стіл, обробні дошки, ножі, м’ясорубки після роботи з сирим м’ясом і рибою ретельно промийте і обшпарте окропом;
– не забувайте мити руки не тільки перед приготуванням їжі, а й перед обробкою готових страв після роботи з сирими продуктами;
– алкоголь купуйте тільки в перевірених магазинах;
– звертайте увагу на якість упаковки і наявність спеціальної або акцизної марки: як правило, легальні виробники розливають продукцію в тару, яка має особливі відмітні ознаки, а етикетка та контретикетка наклеєні рівно без перекосів.

 
Як тільки ви помітили у себе чи дитини появу перших ознак отруєння, відразу звертайтесь за медичною допомогою.