Харчові отруєння

Харчові токсикоінфекції

Харчові токсикоінфекції — гостре короткочасне захворювання, що виникає при вживанні в їжу продуктів, засіяних бактеріальною флорою. Проходить у вигляді гострого гастроентериту, гастриту.

Треба знати!

  • Продукти, що не мають зовнішніх ознак зіпсованості, можуть містити хвороботворні мікроби та викликати харчові токсикоінфекції.
  • Збудники харчових отруєнь найчастіше зустрічаються в їжі тваринного походження: м’ясі, рибі, молоці, консервах.
  • Інкубаційний період: від ЗО хвилин до 12 годин.

Симптоми хвороби

  • Раптово хворого починає морозити, підвищується температура тіла.
  • Починається блювання із сильним болем у зоні шлунку.
  • Випорожнення кишечнику рідкі та водянисті від 1 до 10—15 разів на добу.

Профілактика

  • Ветеринарно-санітарні заходи.
  • Санітарно-гігієнічні заходи.
    Треба обовязково звернутися до лікаря!

Треба обовязково звернутися до лікаря!

Як вберегтися від харчового отруєння під час свят!

Фахівці відзначають, що основна причина харчового отруєння або гострої кишкової інфекції – порушення правил особистої гігієни, технології приготування страв, температурних режимів або умов їх транспортування і зберігання.

Щоб не зіпсувати собі свято, дотримуйтесь наступних правил:

– перед тим, як купити що-небудь в магазині для святкового столу, зверніть увагу на дотримання умов зберігання продуктів і перевірте термін придатності;
– не купуйте їжу в невстановлених місцях торгівлі або «з рук»;
– не зберігайте швидкопсувні продукти і готові салати при кімнатній температурі більше 2-х годин;
– тістечка, торти з кремом зберігайте тільки в холодильнику;
– не змішуйте свежеприготовленную їжу з залишками від попереднього дня;
– вчорашню їжу перед вживанням обов’язково прокип’ятіть або прожарьте;
– розморожені заморожені продукти починайте готувати відразу;
– готувати і заправляти салати потрібно відразу перед вживанням;
– стіл, обробні дошки, ножі, м’ясорубки після роботи з сирим м’ясом і рибою ретельно промийте і обшпарте окропом;
– не забувайте мити руки не тільки перед приготуванням їжі, а й перед обробкою готових страв після роботи з сирими продуктами;
– алкоголь купуйте тільки в перевірених магазинах;
– звертайте увагу на якість упаковки і наявність спеціальної або акцизної марки: як правило, легальні виробники розливають продукцію в тару, яка має особливі відмітні ознаки, а етикетка та контретикетка наклеєні рівно без перекосів.

 
Як тільки ви помітили у себе чи дитини появу перших ознак отруєння, відразу звертайтесь за медичною допомогою.